top of page

CIDI Internationaal Symposium: "Israel in een Veranderende Wereldorde"

Inloop vanaf 9.00 uur
Symposium 10.00-16.30 uur (incl. lunch - kosjer)
Receptie 16.30-18.30 uur

Enige maanden na de Jom Kippoer-oorlog in 1973 werd CIDI formeel opgericht. Medio 1974 begonnen de eerste activiteiten.

 

De hele Arabische wereld keerde zich in die tijd tegen de Joodse staat. De Palestijnen waren verenigd in de PLO, die terreurdaden binnen en buiten Israel als belangrijkste wapen hanteerde. Golda Meir was premier van Israel, totdat zij in april 1974 aftrad wegens het negeren van waarschuwingen over de Arabische aanval, waardoor aan Israelische kant 3000 doden vielen.

Nederland, dat tijdens de Jom Kippoer-oorlog nog dapper achter Israel had gestaan, begon steeds meer achter de brede rug van de Europese Politieke Samenwerking weg te kruipen. De olieboycot tegen ons land miste zijn uitwerking niet. De steun voor Israel brokkelde af. Bedrijven voelden zich genoodzaakt om ‘niet-Jood verklaringen’ over hun personeelsleden af te geven. Om blijvend aandacht te vragen voor Israëls fundamentele recht op vrede en veiligheid, kwam CIDI tot stand.

50 jaar later
Vijftig jaar later is het Midden-Oosten nog steeds onrustig. De kern van de problematiek, dat er twee volkeren zijn, die beide aanspraak maken op hetzelfde stuk land, is niet opgelost. De poging daartoe - de Oslo akkoorden van 1993 - zijn stukgelopen op Joods en Palestijns extremisme.

 

De geopolitieke situatie is gelukkig wel volledig veranderd. Israel onderhoudt met zes Arabische landen diplomatieke betrekkingen. De tegenstelling Arabische staten - Israel is verschoven naar een belangenstrijd tussen de Sjiitische Republiek Iran (gesteund door Rusland) enerzijds en Israel en de meeste soennitische Arabische landen (gesteund door de VS) anderzijds. Het Iraanse Mullah-bewind heeft terreurbewegingen als Hezbollah, Hamas en de Houthi’s in Jemen getraind en bewapend. Deze bedreigen niet alleen Israel , maar ook de bevolkingen waarvoor ze zeggen op te komen. Geen van de Arabische landen is nog een democratie. Iran dreigt een atoommacht te worden.

 

De recente oorlog in Gaza toont dat de geschiedenis zich kan herhalen. Op de kop af 50 jaar na de Jom Kippoer-oorlog werd Israel opnieuw overvallen met alle dramatische gevolgen van dien. Nu door Hamas, dat 50 jaar geleden niet bestond. Israel heeft daarna ingezet op de vernietiging van Hamas, de vrijlating van gijzelaars en de terugdringing van Hezbollah dat zich bij Hamas aansloot. Daarbij zijn in Gaza grote verwoestingen aangericht en vele doden gevallen. Het geweld heeft de internationale sympathie voor Israel geen goed gedaan. Ook het antisemitisme leeft wereldwijd weer op. Anderzijds heeft Israël zijn grote opponent Iran zware klappen weten toe te brengen.

CIDI Internationaal symposium: "Israel in een veranderende wereldorde"

De grote vraag is of over 50 jaar de huidige, nieuwe, wereldorde nog dezelfde zal zijn. In de afgelopen halve eeuw is een aantal zaken in het Midden-Oosten fundamenteel gewijzigd. Israels rol in de regio is sterker geworden, maar het Palestijns-Israelisch vraagstuk is onopgelost gebleven. Op het CIDI symposium “Israel in een veranderende wereldorde” gaan we in op de factoren, die binnen de komende 50 jaar een vreedzamer en welvarender Midden-Oosten tot stand kunnen brengen.

 

Is een twee-staten oplossing nog wel mogelijk, of moet er naar andere opties gezocht worden? Bestaat er een mogelijkheid het terrorisme te beteugelen? Hoe sterk is de rol van Iran en verandert deze als daar een democratische regering komt? Hebben de VS en Rusland een allesbepalende rol in de regio of kan ook Europa bijdragen aan vrede? Zal de islamitische wereld ooit een staat voor het Joodse volk in zijn midden aanvaarden? En hoe zorgen we er voor dat de tegenstellingen in het Midden-Oosten niet naar onze regio overslaan?

 

Het CIDI-symposium probeert antwoorden op deze en andere vragen te vinden. Wij hopen daarmee een beetje bij te kunnen dragen aan een nieuwe vreedzame wereldorde. Voor Israel, de Arabieren, Palestijnen en iedereen ter wereld die de vrede een warm hart toedraagt.

bottom of page